Er jeres forhold under indvikling – afvikling eller er der udvikling? Jeg tilbyder udviklingssamtaler for par over længere eller kortere forløb.
Mit udgangspunkt er, at et forholds styrke kan måles ud fra evnen og viljen til at:
- samarbejde
- sætte fælles mål
- være tydelig i forhold til, hvilke behov hver især har
- være villig til at finde løsninger til fælles bedste
Jeg tror også på, at styrken kan måles ud fra viljen til at bevare respekten for partnerens eget liv og selvstændighed. En profet sagde engang: »Vi kan drikke af den samme vin, men vi skal ikke drikke af hinandens bæger«.
Udviklingssamtaler kan tage udgangspunkt i jeres individuelle behov, drømme og lyst til at åbne for nye mål og horisonter sammen. Nogle gange kan drivkraften til at skabe en forandring og forbedring findes ved følelsen af »nu skal der bare ske et eller andet nyt I vores liv sammen«. Udviklingssamtaler kan tage afsæt i en form for status opgørelse: »Hvor er I nu, hvor er I på vej hen og vil I det?«
Det er min erfaring, at det kan være meget konstruktivt at få udviklingssamtaler i perioder, hvor det faktisk går rigtigt godt.
Hvis forholdet er blevet meget indviklet, f.eks. at I er holdt op med at tale det samme sprog, har mistet orienteringen om, hvor I vil hen med hinanden osv., vil afsættet i samtalerne ofte være, hvorvidt I kan finde ressourcer til at komme hen til et nyt udgangspunkt i jeres samvær.
Det er måske nødvendigt at arbejde med f.eks. tilgivelse, for at kunne finde frem til troen på, at det stadigvæk kan nytte noget, og ikke mindst få kigget lidt på de regler I hver især har sat for hinanden.
Skilsmissestatistikken viser jo tydeligt, at mange forhold bliver afviklet. Jeg tror på, at det er meget konstruktivt at arbejde på at få - om end ikke en lykkelig, så en fornuftig - afslutning på et parforhold. Hvis der er børn involveret bliver nødvendigheden endnu større.
Ved par-afviklingssamtaler vil mit afsæt ofte være at få afdækket de behov I hver især har får at komme videre og blive »fri« af forholdet.